Tarybos sprendimas uždegė žalią šviesą stambios gamyklos statyboms

radviliskiotarybaRadviliškio rajono savivaldybės taryba praėjusiame posėdyje vienbalsiai pritarė svarbiai bendradarbiavimo sutarčiai su gamyklą šalia Šeduvos ketinančia statyti uždarąja akcine bendrove „JPackaging“. Pagal šią sutartį Savivaldybė įrengs gamyklos statybai reikalingą infrastruktūrą, o verslininkai įsipareigojo į būsimą gamyklą investuoti 20 milijonų eurų ir sukurti ne mažiau kaip 150 naujų darbo vietų.

 

„Tam, kad verslas investuotų mūsų krašte ir sukurtų naujas darbo vietas, turime kažką pasiūlyti, nes tenka varžytis su didžiųjų miestų laisvosiomis ekonominėmis zonomis bei pramonės parkais. Džiaugiuosi, kad gamyklą statantys verslininkai pasirinko Radviliškio rajoną, tai reiškia, kad mūsų pastangos buvo įvertintos ir tampame patrauklia vieta investuotojams“, – po Tarybos posėdžio kalbėjo Radviliškio rajono meras Kazimieras Račkauskis.

Atves vandenį ir nuties kelią

Radviliškio rajono savivaldybė tam, kad pritrauktų dideles investicijas, iki verslininkų sklypų įsipareigojo įvesti geriamojo vandens ir buitinių nuotekų tinklus, o iki ateinančių metų spalio 31 dienos nutiesti kelią, kuriuo sunkiasvorės transporto priemonės galėtų tinkamai pasiekti įmonės teritoriją.

Skaičiuojama, kad verslininkų prašoma infrastruktūra Savivaldybės biudžetui kainuos apie 500 tūkstančių eurų, o likusią dalį tikimasi pritraukti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

„Be šios sutarties ir be mūsų įsipareigojimų Radviliškio rajone nebūtų ir naujos gamyklos. Tikime, kad ateityje tokie projektai pritrauks dar daugiau investicijų į mūsų kraštą“, – viliasi meras K. Račkauskis.

Derybos su verslininkais buvo sėkmingos

Dar 2022 metais „Juodelių“ įmonė 50-čiai metų išsinuomojo didžiąją dalį suplanuotos vadinamojo Šeduvos pramonės parko teritorijos – du didžiuosius sklypus, kurių bendras plotas užima daugiau kaip 38 hektarų teritoriją.

Verslininkai šioje teritorijoje planavo statyti modernią medienos perdirbimo gamyklą, tačiau Savivaldybei pateikė savo pageidavimų sąrašą: prašė užtikrinti didelį kiekį vandens, kuriam pasiekti būtų reikėję rekonstruoti Šeduvos vandenvietę, sukabeliuoti per jų sklypus einančius elektros tinklus, nutiesti platų kelią ir kt. Preliminariai buvo paskaičiuota, jog šiems darbams atlikti būtų reikėję beveik 5 milijonų eurų, o Savivaldybei tokia suma būtų per didelė finansinė našta.

Derybų metu su verslininkais pavyko susitarti, kad elektros tinklus jie susikabeliuos savo lėšomis, investuotojai susimažino geriamojo vandens poreikį, dėl ko atkrito būtinybė rekonstruoti Šeduvos vandenvietę. Savivaldybė pažadėjo atvesti vandentiekio ir nuotekų tinklus bei nutiesti tik kelią iki planuojamos gamyklos. Tuomet preliminariai buvo paskaičiuota, jog nutiesti verslininkų prašomam keliui reikės apie 2 milijonų eurų.

Pripažino valstybei svarbiu projektu

Kol vyko derybos su investuotojais, šie pateikė paraišką Vyriausybei prašydami, kad jų planuojama statyti gamykla būtų pripažinta valstybei svarbiu projektu. 2023 metų rudenį Ekonomikos ir inovacijų ministerija patenkino investuotojų paraišką dėl stambaus projekto investicijų sutarties sudarymo.

Pagal stambaus investicinio projekto sutartį į gamyklą šalia Šeduvos verslininkai įsipareigojo investuoti ne mažiau kaip 20 milijonų eurų ir sukurti ne mažiau kaip 150 darbo vietų.

Paaiškėjo ir tai, jog investicijas planuoja ne žemės sklypus išsinuomojusi įmonė „Juodeliai“, bet kita jų dukterinė įmonė „JPackaging“, todėl nemažai laiko prireikė, kol buvo išspręsti valstybinės žemės perdavimo klausimai tikriesiems investuotojams, o šie sprendimai buvo priimami ne Savivaldybės, bet Vyriausybės lygmeniu.

Tartis dėl paramos meras važiavo į Vilnių

Savivaldybės meras K. Račkauskis kalbėtis apie verslininkams reikalingą kelią buvo nuvykęs į Vilnių ir čia susitiko su „Investuok Lietuvoje“ atsakingais darbuotojais, kurie pažadėjo skirti paramą kelio tiesimui, todėl skaičiuojama, kad Savivaldybei savo lėšomis reikės prisidėti tik 500 tūkstančių eurų.

Šių metų liepos mėnesį Ekonomikos ir inovacijų ministerija skyrė finansavimą Radviliškio rajono savivaldybės pateiktai paraiškai, kurioje buvo prašoma skirti lėšų įrengti privažiavimo kelią prie Šeduvos pašonėje planuojamos statyti naujos medienos perdirbimo gamyklos. Ekonomikos ir inovacijų ministerija šiems metams skyrė 232,7 tūkstančius eurų, o kadangi tai tęstinis projektas, lėšos turės būti skiriamos ir kitais metais pagal planuojamus atlikti darbus.

Investuotojai kuriasi Radviliškio rajone

Nuoseklus Radviliškio rajono savivaldybės darbas siekiant pritraukti investicijas jau duoda savo vaisius – viena po kitos įmonės kuriasi Radviliškio rajone, o investicijų ekonominę naudą pajus rajonas ir jo žmonės: bus kuriamos naujos darbo vietos, o į biudžetą sumokama daugiau mokesčių.

Šių metų birželio 18 dieną Miežaičių kaime prasidėjo moderniausio Europoje karvių fermų komplekso „Ateities ūkis“ statybos. „Agrokoncerno“ įmonių grupė į didžiausią ir moderniausią Europoje karvių fermų kompleksą ketina investuoti 78 milijonus eurų ir sukurti 50 darbo vietų. Planuojama, kad statybos bus baigtos 2026 metų pavasarį.  

Žemės ūkio kooperatyvas „Radviliškio aruodas“ kartu su Saudo Arabijos investuotojais Radviliškio rajone statys pašarų gamyklą, kurioje bus perdirbamos vietos ūkininkų užaugintos liucernos ir kukurūzai. Tam tikslui netoli Radviliškio miesto investuotojai jau nusipirko žemės sklypą, šiuo metu tvarkomi būtini formalumai. Planuojamos investicijos sieks apie 6 milijonus eurų, bus sukurta apie 30 naujų darbo vietų.

Šių metų birželio 3 dieną pasirašyta investicijų sutartis su Vokietijos karinės pramonės milžine „Rheinmetall“ dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, netoli Baisogalos miestelio, statybų. Į gamyklą, kurioje bus gaminama NATO standartus atitinkanti 155 mm amunicija, numatoma investuoti daugiau nei 180 milijonų eurų ir bus sukurta bent 150 naujų darbo vietų.

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode