Autorius apie receptą: Šis gražuolis puikiai tinka Kalėdoms! Mažai tešlos, daug aguonų, šokoladinis. LIUKS.
INGREDIENTAI:
PORCIJŲ SKAIČIUS: 8
ĮDARUI: |
||
500 gramų |
aguonų |
|
360 gramų |
pieno |
|
5 vienetai |
kiaušinių |
|
0.75 stiklinės |
rudojo cukraus |
|
0.5 stiklinės |
medaus |
|
120 gramų |
šokolado (smulkinto) |
|
100 gramų |
sviesto (kambario temperatūros) |
|
100 gramų |
riešutų |
|
50 gramų |
džiovintų spanguolių |
|
50 gramų |
razinų |
|
2 šaukštai |
migdolų miltų |
|
3 lašai |
migdolų ekstrakto |
|
1 žiupsnelis |
druskos |
|
TEŠLAI: |
||
150 gramų |
miltų |
|
100 gramų |
sviesto (kambario temperatūros) |
|
50 gramų |
cukraus |
|
0.5 šaukštelio |
vanilės esencijos |
|
GLAJUI: |
||
150 gramų |
šokolado (smulkinto) |
|
150 gramų |
grietinėlės |
PARUOŠIMO BŪDAS:
PARUOŠIMO LAIKAS: APIE 1 VAL.
1.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo popieriumi 23 cm skersmens apvalią kepimo formą su nuimamais šonais.
2.
Ruošiame tešlą: cukrų berkite į virtuvės kombainą ir susmulkinkite. Ne iki cukraus pudros, o tiesiog iki smulkesnes, nei paprastai, konsistencijos. Įdėkite į dubenį miltus, cukrų, sviestą, vanilės ekstraktą ir viską pirštais sumaišykite. Maišykite ir lengvai, nespausdami trinkite masę tarp pirštų, kol susiformuos trupiniai. Įberkite trupinių masę į kepimo indą ir ir tolygiai juos paskirstykite, kad jie padengtų dugną. Nespauskit tešlos formuodami pagrindą. Tiesiog paskirstykite trupinius, lengvai juos tapšnodami.
3.
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 minučių arba kol pagrindas taps šviesiai auksinės spalvos. Ištraukite kepimo formą iš orkaitės.
4.
Ruošiame įdarą: aguonas berkite į virtuvės kombaino indą ir malkite maksimaliu greičiu maždaug minutę. Į puodą įdėkite sumaltas aguonas, pieną, spanguoles, razinas ir medų. Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies maišant apie 10 minučių, kol masė sutirštės. Įmaišykite sukapotus riešutus, migdolų miltus ir jų esenciją. Atvėsinkite.
5.
Suplakite sviestą su cukrumi iki kreminės konsistencijos. Plakdami dėkite po vieną trynį ir plakite iki vientisos purios masės. Įmaišykite aguonų masę ir šokoladą. Suplakite baltymus su druska iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Įdėkite aguonų masę į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite.
6.
Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 175 C. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 50 minučių. Išimkite iš orkaitės ir palikite dar 10 minučių kepimo formoje. Išimkite ir atvėsinkite ant grotelių.
7.
Ruošiame šokoladinį glajų: įdėkite šokoladą į nedidelį dubenį. Užvirkite grietinėlę ir užpilkite ją ant šokolado. Palaukite 2 minutes ir išmaišykite viską iki vientisos masės. Palaukite kol masė truputį sutirštės. Kai pyragas atauš, papuoškite jį šokoladiniu glajumi. Galima pabarstyti kapotais riešutais. Skanaus.
Lamaistas.lt