Šiandien pasaulis mini tarptautinę paelijos dieną. Paelija laikoma nacionaliniu ispanų patiekalu, turėjusiu svarbią įtaką tautos tradicijoms. Jis kildinamas iš Valensijos miesto, o paelijos atsiradimo istorijų ispanai žino bent tris.
Pagal pirmąją, ispanams nelabai malonią versiją, patiekalą išrado maurų karaliaus tarnai. Viską, kas liko po arabų užkariautojų puotos – mėsą, žuvį ir jūrų gėrybes – alkani ispanai surinko ir sumaišė su ryžiais.
Antroji versija – romantiška. Legendoje pasakojama apie žvejį, laukusį trobelėje mylimosios ir iš nuobodulio eksperimentavusį virtuvėje. Viską, ką rado kamaraitėje, jis sudėjo į keptuvę, o žodis paelija, šiuo atveju, kildinamas iš ispaniško junginio „para ella“, reiškiančio „jai“.
Pagal trečią versiją į Valensijos miestelį buvo atvykęs svarbus asmuo. Kad pavaišintų jį kaip reikiant, gyventojai sunešę kalnus produktų, viską suvertę į milžinišką keptuvę, pridėję ryžių, šafrano ir iškepę skanų patiekalą.
Lrt.lt