Vairuotojo medicininė pažyma – dėl saugumo, kurio esame verti visi. Konsultuoja šeimos gydytoja

sveikatospatikraVairuotojai turėtų eiti į medicininės pažymos patikrą ne tik dėl to, kad to reikalauja įstatymas, tačiau pirmiausia – dėl savęs. Juk būdami sveiki – mes tuo pačiu esame ir atsakingesni kelių eismo dalyviai.

Tiesa, kol vieni tai supranta, kiti galvoja, kad vairuotojo medicininė pažyma yra perteklinis dalykas. Tačiau ar tikrai? Konsultuoja šeimos gydytoja Jūratė.

 

Lietuviai vis sunkiau praeina patikras

2023-ais per pirmąjį pusmetį VĮ „Regitra“ išdavė 142 543 vairuotojų pažymas t.y. teises. Palyginti su 2022 metais per tą patį laikotarpį – pažymų išduota 13 % mažiau. Daugiausia pažymų išduota B kategorijai (lengvųjų automobilių vairavimui) – 87 421. Taip pat populiarios C (krovininių automobilių), C1 (lengvųjų krovininių automobilių), D (autobusų) ir AM (mopedų) kategorijos.

Norint gauti vairuotojo pažymėjimą Lietuvoje – reikalinga galiojanti medicininė pažyma. Ši pažyma patvirtina, kad asmuo dėl savo sveikatos būklės gali vairuoti atitinkamos kategorijos transporto priemones. Daugiausia vairuotojų medicininių pažymų išduota 30-59 metų amžiaus grupei (57 %). Antroje vietoje – 18-29 metų amžiaus grupė (25 %). Vyresniems nei 60 metų asmenims išduota 18 % pažymų“,- statistiką pateikia Jūratė.

Dažniausiai pasitaikančios problemos

2023-ais metais per pirmąjį pusmetį – 1,7 % vairuotojų sveikatos patikros metu buvo nustatyta, kad jie negali vairuoti tam tikros kategorijos transporto priemonės.

Dažniausios negalimumo vairuoti priežastys yra regėjimo sutrikimai, psichikos sutrikimai, lėtinės ligos (aut. past. pvz., širdies ligos, diabetas) bei priklausomybė nuo alkoholio ar narkotikų“,- nurodo gydytoja.

Kur kreiptis dėl pažymos?

Norint gauti pažymą – galite kreiptis į bet kurią valstybinę ar privačią sveikatos priežiūros įstaigą, kuri išduoda vairuotojų medicinines pažymas ir atlieka patikras. Sveikatos patikros metu gydytojas įvertins jūsų fizinę ir psichinę sveikatą. Tai apima kraujo ir šlapimo tyrimą, regėjimo patikrą, klausos patikrą, kraujospūdžio matavimą ir kt. Jei sveikatos patikra bus sėkminga – gausite elektroninę vairuotojo medicininės patikros medicininę pažymą (forma Nr. 083-1/a). Ji bus automatiškai perduota VĮ „Regitrai“ ir ją galėsite matyti prisijungę prie esveikata.lt svetainės.

Iliustracija pexels.com

24-73

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode